top of page
Bon à Petit BOX
Eerste Hapjes
(4 à 6 maanden)
Onze Eerste Hapjes bestaan uitsluitend uit groenten, aardappelen en vetstof (olijfolie) en zijn bedoeld om jouw kindje te laten kennismaken met vaste voeding, nieuwe smaken en texturen. Het is tevens een belangrijke leeftijd om te leren happen van een lepel. 

 

Wanneer je juist start met oefenhapjes, hangt af van de groei, rijpheid, behoeften en motorische ontwikkeling van je kindje. Elk kind ontwikkelt op zijn eigen tempo en is op een ander moment klaar voor vaste voeding. Eten is een leerproces, net zoals leren stappen of praten.

 

Als ouder kan je naar volgende signalen kijken:

- verdwijnen van de tongstootreflex: een aangeboren reflex om alles, behalve de moederborst of een speen, weg te duwen uit de mond. Als het kind het oefenhapje naar buiten duwt met de tong, dan is het hoogstwaarschijnlijk nog niet klaar;

- het kind kan zelfstandig (of met minimale steun) rechtzitten. Anders verhoogt het verslikgevaar.

- het kind toont interesse in jouw eten (vb. volgt met zijn ogen jouw lepel, probeert eten te nemen, reageert als je aan het eten bent);

- het kind maakt kauwbewegingen (mondcontrole om vaste voeding te verwerken in de mond).

 

Het is ook belangrijk om rekening te houden met hun honger- en verzadigingsgevoel. Jonge kinderen kunnen dit zelf goed aangeven. De meeste kindjes starten tussen 4 en 6 maanden met vaste voeding. Bij de start zal het kindje minder melkvoeding vragen omdat de vaste voeding dit voor een stuk vervangt.

 

Lukken de eerste hapjes nog niet? No worries, probeer het gerust later opnieuw op een ontspannen en rustig moment. Geef je kindje de tijd om te wennen aan de nieuwe smaken en texturen. Het is een belangrijke mijlpaal en moet vooral fijn blijven voor kind én ouder.

De Bon à Petit box heb ik zelf samengesteld, als kindervoedingsadviseur, met oog voor variëteit, balans en hoge voedingswaarden. Deze box bestaat uit 8 Eerste Hapjes en wordt maandelijks vernieuwd. We werken samen met lokale boeren en kiezen bewust voor biologische groenten en aardappelen. Selecteer de Bon à Petit Box om te ontdekken welke Eerste Hapjes we voor jullie aanbieden.
bottom of page