top of page
  • Foto van schrijverNaomi

In 5 stappen naar meer plezier aan tafel

Bijgewerkt op: 7 mei 2022


Een vraag die ik vraag krijg: hoe kan ik ervoor zorgen dat elke maaltijd niet uitdraait op een strijd of een discussie? Samen aan tafel zitten is net een geschikt moment om te genieten van het samenzijn, zonder stress. Als ouder kan je het gevoel krijgen dat deze momenten echter beladen zijn, omdat je kleuter vb. lastig gedrag vertoont, niet wil eten, knoeit met zijn eten of niets lust van wat er op tafel staat.


Hoe kan je als ouder deze momenten terug plezierig maken, voor jezelf én voor je kind?


Tip #1 - Gedeelde verantwoordelijkheid


Dit principe legt uit dat ouders verantwoordelijk zijn voor waar, wanneer en wat er gegeten wordt. Met ‘wat’ bedoelen we het aanbod op tafel. Het kind is verantwoordelijk voor hoeveel en wat hij eet van tafel. Het is belangrijk niet te dwingen om het bordje leeg te eten of om alles geproefd te hebben.

Toegegeven, deze mind switch is niet makkelijk - het vergt oefening. Probeer het consequent toe te passen en je zal zien dat er minder strijd en méér plezier aan tafel komt.


Ouders bepalen waar, wanneer en wat (= aanbod) er gegeten wordt. Het kind is verantwoordelijk voor hoeveel en wat hij eet van tafel - Division of Responsibility by Ellyn Satter


Tip #2 - Gezelligheid troef


Stimuleer gezelligheid aan tafel. Dit betekent dat je als ouders tijd maakt om samen aan tafel te gaan, zonder afleiding. Geen schermpjes (dus ook geen gsm’s 😉). Hou de focus bij het eten en denk aan leuke conversaties die je met je kids kan hebben. Je zal verbaasd zijn wat je allemaal te weten komt!


Tip #3 - Het oog wil ook wat


Maak grappige bordjes klaar voor je kids. Probeer bijvoorbeeld een figuurtje te maken: een balletje vlees voor de ogen, broccoli als neus en streepje puree voor de mond. Of gebruik een koekjesvorm om puree een leuke vorm te geven.


Tip #4 - Mommy needs a sous-chef


Samen koken met je kids: het vergt geduld (but so does parenting 😊). Betrek je kinderen bij het hele etensgebeuren. Samen het avondmenu samenstellen (vb. laat je kind kiezen tussen 2 groenten), naar de winkel gaan, boodschappen uitladen, koken in de keuken (zelfs 2 à 3 jarigen kunnen al helpen), tafel zetten, je kind ober laten spelen, … Eindeloze mogelijkheden! De betrokkenheid zorgt voor verantwoordelijkheid en autonomie, waardoor je kind geneigd zal zijn om te proeven van zijn eigen kookkunsten.


Tip #5 - Trust the process


Eéntje die je nog vaak zal horen van mij: het is een proces. Één keer iets proberen zal hoogstwaarschijnlijk niet genoeg zijn. Blijf focussen op wat wél al lukt. Alle kleine stapjes zorgen er uiteindelijk voor dat je kind een grote stap heeft gezet. Door positief te blijven en te benadrukken wat wel lukt, geef je je kind een boost in zijn zelfvertrouwen.


Geïnspireerd?


Geïnspireerd door deze blog? Ga aan de slag met deze tips en laat me weten hoe het gaat. Of tag mij op Instagram met @_bon_a_petit. Ik ben heel benieuwd!


Wil je graag weten hoe je deze principes concreet kan toepassen op jouw kind, maar weet je niet hoe je moet starten? Boek nu een gratis kennismakingsgesprek in mijn agenda.


51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page