top of page
  • Foto van schrijverNaomi

"Mamaaaa, mag ik een koek?"

Bijgewerkt op: 16 apr.


Stel je voor: je hebt je uiterste best gedaan in de keuken. Je hebt een toffe, voedzame maaltijd bereid met veel liefde. Maar zodra je het op tafel zet, trekt je kind een vies gezicht, weigert te eten of eet toch een beetje en zegt dan dat hij genoeg heeft ... om dan 5 minuten later vragen voor een koek of een ander soort dessertje.


Frustrerend! Je vindt het lastig om dat dessertje of die koek te geven, maar je wilt ook niet dat je kind met honger naar bed gaat.
Wat kan je doen in dit geval? Uitzoomen!

Kijk wat er onder deze vraag zit? Waarom vraagt je kind meteen om iets anders?


  1. Heeft mijn kind voldoende kunnen eten tijdens de maaltijd?  Zat er iets tussen dat hij lust? Of enkel zaken die hij niet lust? En vraagt hij dit dus omdat hij nog honger heeft? Logisch want het vertrouwen in die voeding op tafel is er nog niet, het is een stapje te ver op dit moment. Dus we moeten even terug naar de Comfortzone. Bied elke maaltijd minstens 1 voedingsmiddel aan dat je kind lust, zodat hij met vertrouwen en een veilig gevoel aan tafel gaat en kan eten.

  2. Introduceer voorspelbaarheid Voel je dat je weigerachtig bent om een dessertje te geven? Dat je meteen denkt "als mijn kind daarnet niet wou eten of geen honger had, dan heeft hij nu ook geen honger hé"? Het gedoe rond dessert (of niet) kan je vermijden door het voorspelbaar te maken. Denk even na of het dessert deel uitmaakt van deze maaltijd of niet. Dat bepaal je op voorhand. Zo voorkom je dat je op vraag gaat dessert geeft (want remember: dit is niet in lijn met het principe van de Gedeelde Verantwoordelijkheid - volgens dit principe beslis jij als ouder het aanbod op tafel) én is het voor jouw kind op voorhand al duidelijk of hij een dessert mag verwachten of niet. Is dit moeilijk? Dan kan je bijvoorbeeld bepaalde dessertdagen inlassen (vb. maandag – woensdag – zaterdag). Voorspelbaarheid en structuur: dit heeft je kindje nodig en helpt hem.

 

Mijn mening over desserten


Dessertjes mogen uiteraard. Dit verbieden of enkel zelf eten als de kindjes in bed liggen, zorgt er eigenlijk voor dat je kind geen kans krijgt om hiermee te leren omgaan. Daarom raad ik altijd aan om dit toch af en toe aan te bieden, zodat jij een vast kader kan geven aan je kind en je hem kan leren om hiermee om te gaan. Een bepaald voedingsmiddel verbieden/ niet aanbieden kan ervoor zorgen dat dit opgehemeld wordt. Eens het dan toch voorradig is, weet je kind niet hoe het hiermee moet omgaan en kan hij zich overeten (hij denkt in schaarste: ‘nu is het hier, ik moet ervan profiteren want anders krijg ik dit nooit’). Terwijl we juist naar een voedingsneutrale opvoeding willen bewegen: een koek is niet specialer dan een stuk fruit. Het kan allebei. Je kan die voedingsneutraliteit zelfs nog benadrukken door de koek/dessert al mee op tafel te leggen. Of vb. bij een monkeyplatter: alles wordt tezamen aangeboden, het kind beslist in welke volgorde en hoeveel hij hiervan gaat eten.Hopelijk helpt deze blog jou om om te gaan met koeken, dessertjes, ... Je kan NU al starten door de voorspelbaarheid te introduceren, na te denken over vaste dessertmomenten en over je communicatie: hoe breng ik dit over naar mijn kind?Merk je trouwens dat er tijdens de maaltijd weinig groenten gegeten werden? Of dat er iets nieuw op tafel stond, waarvan je kind niet durfde proeven? Dan heb ik een praktische gids voor jou om proeven positief te stimuleren. Je kan hier thuis meteen mee aan de slag gaan, want ik neem je in de gids doorheen alle stapjes van het proefproces met voorbeelden, templates, weekplanner, symbolen groenten/fruit om uit te knippen met je kind, ...

Deze gids staat tijdelijk in promo voor €19.95 i.p.v. €50 én je krijgt een extra gratis template "Veilig Lijstje" !


Promo gids Proeven Positief Stimuleren - €19.95


Meer gratis tips en advies? Volg mij op Instagram @bonapetit.be of schrijf je in op de maandelijkse nieuwsbrief via www.bon-a-petit.be/nieuwsbrief

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page