Een topic dat de laatste weken vaak aan bod komt: het leren proeven. Ik had het hier al over in mijn gratis Proefchallenge en live webinar in februari, maar ik voel de nood aan meer uitleg en meer begeleiding hieromtrent.
Als ik vraag aan ouders waarom zij graag mijn hulp zouden inschakelen, dan gaat dat vaak over volgende situaties:
- mijn kind eet gelimiteerd
- hij wil niks proeven
- ik heb het gevoel altijd hetzelfde te koken
- ik zou graag een gevarieerder eetpatroon willen voor mijn dochter, maar ik weet niet hoe ik hieraan moet beginnen
- De tactieken van vroeger (pushen om te proeven, onderhandelen aan tafel) werken averechts, dus ik zit even met de handen in het haar.
Het kan inderdaad een uitdaging vormen om een gevarieerd en gebalanceerd eetpatroon aan te bieden, om te weten welke keuzes je kan maken, hoe je proeven kan stimuleren, .. In dit artikel deel ik enkele effectieve strategieën om je kieskeurige eter te helpen open te staan voor nieuwe voedingsmiddelen en smaken.
Stap 0: (h) erken de angst voor nieuwe voeding
Je kind helpen in het proces om te leren proeven gaat helemaal niet over een switch maken van ‘ongezonde’ naar ‘gezonde’ voeding, of van een strikt dieet volgen. Het gaat over je kind helpen in iets waar hij het zelf heel moeilijk mee heeft en dat is het vertrouwen van nieuwe voeding. Het zodanig durven vertrouwen, met jou aan zijn zijde, dat hij dúrft de stap te zetten om te proeven.
Die stap lijkt voor ons als volwassenen helemaal toch niet zo moeilijk? Dat komt voornamelijk omdat wij al langer op deze planeet lopen en dus ook een groter referentiekader hebben. Wij hebben meer voorbeelden over situaties waarin we geconfronteerd werden met iets nieuws en weten dus ook hoe we daarop kunnen reageren en welke stappen we kunnen zetten.
Dat betekent daarom niet dat die angst om te proeven niet reëel is voor je kind. Die angst is even reëel voor jouw kind als voor een volwassenen die angstig is voor grote spinnen of kleine ruimtes. Dit beseffen, die angst kunnen normaliseren, dat is al een grote belangrijke stap. Laten we even zeggen dat dit stap 0 is.
Stap 1: maak het leuk en avontuurlijk
Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Maak van het proeven een avontuurlijke ervaring door je kind te betrekken bij het kiezen en bereiden van voedsel. Neem hem mee naar de supermarkt of en laat hem nieuwe groenten en fruit ontdekken. Betrek je kind bij het koken en laat ze de ingrediënten aanraken, ruiken en proeven terwijl je samen een maaltijd bereidt. Het creëren van een positieve en speelse sfeer rond eten kan de weerstand van kinderen tegen nieuwe smaken verminderen. Je kind voelt jouw vertrouwen in hem, en kan dus ook werken aan dat vertrouwen in de nieuwe voeding. Die autonomie, dat gevoel van betrokkenheid, verhoogt de proefbereidheid.
Stap 2: toon hoe jij, als ouder, dit doet
Kinderen leren door te kijken naar het gedrag van volwassenen. Zo kan je een positief rolmodel zijn het gaat om eten. Laat je kinderen zien dat je geniet van gevarieerd eten, dat je openstaat voor nieuwe smaken én dat die frietjes en choco ook deel daarvan mogen uitmaken. Het gaat vooral om je kinderen te laten zien hoé ze hiermee kunnen omgaan, in plaats van bijvoorbeeld de ‘ongezondere’ zaken proberen te bannen. Probeer samen nieuwe voedingsmiddelen uit en laat zien hoe je met enthousiasme en nieuwsgierigheid nieuwe smaken ontdekt. Leg uit wat je ziet, proeft, ruikt. En je mag gerust vertellen of je dit zelf lekker vindt of niet. Zo weet je kind dat ook jij niet alles lust. En dat is perfect OK.
Stap 3: Herhaal en blijf geduldig
Het leren proeven is een proces dat tijd en geduld vergt. Bied nieuwe voedingsmiddelen herhaaldelijk aan, zelfs als je kind ze in eerste instantie afwijst. Kinderen hebben vaak meerdere blootstellingen aan een nieuwe smaak nodig voordat ze eraan wennen en het gaan waarderen. Wees geduldig en moedig elke stap aan, hoe klein dit ook mag lijken (denk even terug aan stap 0: de angst is reëel, dus wat voor ons een kleine stap lijkt, is voor je kind misschien heel groot). Beloon kleine successen en blijf het proeven van nieuwe voedingsmiddelen positief stimuleren, zonder druk uit te oefenen.
Ontvang jij graag meer tips om proeven positief te stimuleren? Download dan nu mijn gratis e-book “5 tips om proeven te stimuleren”. Deel dit gerust met andere ouders (vrienden, familie, kennissen, …). Dit helpt mij om meer gezinnen vooruit te helpen en om mijn boodschap verder te verspreiden. Download nu het gratis e-book via www.bon-a-petit.be/ebook
Ga jij graag meteen aan de slag thuis? Dan heb ik momenteel een bundel templates in promotie! Zo kan je de tips uit mijn e-book meteen in de praktijk omzetten. Je voert het stappenplan uit, stimuleert het proeven op een positieve manier en ziet je kind stappen vooruit zetten. Alle informatie vind je via www.bon-a-petit.be/promo
Comments