top of page
  • Foto van schrijverNaomi

Mijn kind eet langzaam aan tafel.

Bijgewerkt op: 11 apr.

Soms duurt een maaltijd één uur. Wat kan ik hieraan doen?



Een eindeloos durende maaltijd waarbij je kind maar niet lijkt te willen eten. Het kan behoorlijk frustrerend zijn als ouder, maar maak je geen zorgen, je bent niet alleen! In deze post willen we je meer inzicht geven in waarom kinderen langzaam eten en wat je kunt doen om dit te vermijden.


Waarom eten kinderen langzaam?


Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor je kind lang aan tafel zit. Niet elk kind is hetzelfde, dus bekijk zelf wat van toepassing zou kunnen zijn in jouw situatie. Het kan soms even duren voordat je de beste aanpak vindt, maar zowel jij als je kind halen er voordeel uit om ermee aan de slag te gaan. Blijf positief along the way en wees geduldig.


Ten eerste kan het zijn dat je kind simpelweg minder honger heeft dan je denkt. Daarnaast kan afleiding door speelgoed, tv of andere interessante dingen in zijn omgeving ook voor langzaam eetgedrag zorgen. Kinderen zijn nieuwsgierig van aard dus het kan soms lastig zijn om hun aandacht volledig bij het eten te houden. Hun energielevel kan ook een mogelijke trigger zijn: als je kind een drukke dag heeft gehad in de crèche of op school, kan hij overprikkeld zijn. Bij sommigen uit zich dit door vermoeidheid, bij anderen in verhoogde energie (ken je dat : het moment dat je zegt ‘mijn kind is zo oververmoeid dat hij energie uitbarstingen krijgt?’).




Hoe kan je dit aanpakken?


Zoals ik eerder zei: elk kind is uniek en er kunnen meerdere factoren tegelijkertijd een rol spelen. Observeer de signalen van je kind en probeer te begrijpen wat er mogelijk speelt, zodat je de juiste aanpak kan vinden om het proces te verbeteren.


Bij Mathis (2.5 jaar) is het vaak oververmoeidheid door een lange schooldag. Het helpt hem om een klein dutje in te lassen vlak na school (30 min.). Dit doet hem zichtbaar deugd. Daarna kan hij spelen en lukt het avondeten ook beter. Als dit niet mogelijk is voor jou, kan je bekijken of je kan spelen met de planning. Lukt het om vroeger te eten?


Als je kind minder honger heeft, kan het zijn dat er te weinig tijd tussen de verschillende maaltijdmomenten zit. Idealiter is dit 2 à 2.5 uur. Zit er minder tijd tussen, dan bekijk je best de planning van de dag. Dit kan een teken zijn dat je een ‘snacker’ in huis hebt: een kindje dat elk uur honger heeft en kleine beetjes eet, waardoor zijn honger- en verzadigingsgevoel verstoord wordt. Van een kleine snack is hij mogelijk niet verzadigd genoeg, en krijgt hij opnieuw snel honger. Zijn buikje is nooit helemaal gevuld geraakt. Een goede, voorspelbare maaltijdplanning kan helpen in dit geval. Kinderen gedijen goed in routine, waarbij ze weten wat er wanneer van hen verwacht wordt.


Voorspelbaarheid kan je ook toepassen door het maaltijdmoment op voorhand aan te kondigen. Want zeg nu zelf : welk kind vindt het leuk om tijdens het spelen onderbroken te worden? Dan krijg je als mama te horen: ‘nog eventjes’, ‘ik ben nog aan het spelen’, ‘ik kom zo meteen’, ‘eerst dit nog afmaken’. Probeer de overgang van spelen naar eten aan te kondigen of zelfs visueel voor te stellen. Wij gebruiken soms een klokje, maar een zandloper kan ook.


Je kan visuele voorstelling ook inzetten om de tijd aan tafel af te bouwen. Duurt de avondmaaltijd telkens één uur, dan kan je dit elke dag 5 minuten inkorten.


Afleiding door tv, tablet, speelgoed, … hoor ik regelmatig terugkomen in consultaties. Via een afleiding probeer je je kind aan tafel te krijgen en te houden, maar eigenlijk eet hij hierdoor niet beter of sneller. Door het verlies van focus gaat het allemaal wat langzamer en zijn we minder bewust aan het eten. Probeer de afleiding te beperken, ook voor jezelf. Geen schermpjes aan tafel, geen tv op de achtergrond.


Tijdens het proces leg je best niet teveel druk op je kind, om de maaltijd te proberen te versnellen. Dit gaat averechts werken. Blijf geduldig en focus op de punten die al wél beter lukken.



Heb je zelf een langzame eter thuis? Of net een kindje dat snel van tafel wil gaan? Laat het mij weten in de comments (of stuur een e-mail naar naomi@bon-a-petit.be) en ik kijk graag even met jou mee.



20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page